ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Με τα σαλιγκάρια μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε άπειρες συνταγές μαγειρικής και να δημιουργήσουμε εύγευστα και θρεπτικά γεύματα για εμάς και την οικογένειά μας, μερακλίδικους μεζέδες για την παρέα μας αλλά και γκουρμέ πιάτα για εκλεκτούς καλεσμένους. Είναι το ιδανικό φαγητό για γιορτές και περιόδους νηστείας.
Μπορούμε άνετα να μεταχειριστούμε τα σαλιγκάρια όπως και τα γνωστά κρέατα ή θαλασσινά. Μπορούμε να τα γαρνίρουμε με ρύζι, πλιγούρι ή άλλα ζυμαρικά, πατάτες, διαφόρων ειδών σαλάτες ή να τα προσθέσουμε ακόμα και στην πίτσα. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με κρασί, ούζο, ρακί ή μπύρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφήσουμε τη φαντασία και το μεράκι μας ελεύθερα και είναι σίγουρο πως τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά!

Συντήρηση των σαλιγκαριών

Αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη συντήρηση των σαλιγκαριών είναι η υγρασία. Το ιδανικότερο είναι να συντηρούνται σε ένα ξηρό, αεριζόμενο, σκιερό μέρος με όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τα συντηρούμε σε ψυγείο (2-5°C). Μία καλύτερη λύση είναι, αφού προμηθευτούμε τα σαλιγκάρια, να κάνουμε την παρακάτω προετοιμασία και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προετοιμασία σαλιγκαριών πριν το μαγείρεμα

Τα σαλιγκάρια της εταιρίας SnailGarden δε χρειάζονται στέγνωμα σε αλεύρι, πίτουρα κλπ, όπως τα σαλιγκάρια που συλλέγονται από τη φύση. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα τοποθετήσουμε μέσα σε μία λεκάνη με όσο νερό χρειάζεται ώστε να τα καλύπτει, και να τα αφήσουμε μέχρι να βγάλουν το κεφάλι τους. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως μία ώρα, οπότε μπορούμε να σκεπάσουμε τη λεκάνη για να μην περιμένουμε. Όσα δε βγάλουν το κεφάλι τους τα τσιμπάμε με μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αν θα αντιδράσουν. Αν δε δούμε καμία κίνηση σημαίνει ότι είναι νεκρά και τα πετάμε.
Πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα σκεύος, στο οποίο προσθέτουμε λίγο νερό, αρκετό ξύδι και αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα πλένουμε εκεί για 5 λεπτά. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια μαζί με αλάτι και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε τα σαλιγκάρια και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Μετά από αυτή τη διαδικασία, ακολουθούμε οποιαδήποτε συνταγή ή μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και να τα μαγειρέψουμε όποτε επιθυμούμε.

 

mpoumpouristoiΧοχλιοί μπουμπουριστοί
(1/2 κιλό σαλιγκάρια για 4 άτομα)

Αφού κάνουμε την παραπάνω προετοιμασία τοποθετούμε τα σαλιγκάρια µε το στόµιο προς τα κάτω σε ένα τηγάνι το οποίο είναι πασπαλισμένο με αλάτι και βάζουμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
Όταν αρχίσουν τα σαλιγκάρια να τσιτσιρίζουν προσθέτουμε μισή κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Τα ανακατεύουμε λίγο ακόμα και τα σβήνουμε με ξύδι.

 

stifadoΣαλιγκάρια στιφάδο
(1 κιλό σαλιγκάρια για 4-5 άτομα)

Αφού κάνουμε την παραπάνω προετοιμασία βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια και 2-3 σκελίδες σκόρδο και τσιγαρίζουμε.
Προσθέτουμε 4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 2 κεσεδάκια τοματοπελτέ, 3-4 κομμένες πατάτες, 2 φλυτζάνια ξύδι, 2 φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά.
Αφού μισοβράσουν τα κρεμμυδάκια και καραμελώσουν, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 1 ώρα μέχρι να πιούν το νερό.

 

bourguignonΣαλιγκάρια μπουργκινιόν
(24 σαλιγκάρια για 4 άτομα)

Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν 150 γρ. βούτυρο (αφού το αφήσουμε να μαλακώσει εκτός ψυγείου), μία λιωμένη σκελίδα σκόρδου, το πράσινο μέρος από λίγα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για να ξανασκληρύνει.
Αφού κάνουμε την παραπάνω πρετοιμασία για τα σαλιγκάρια, βγάζουμε το κρέας των σαλιγκαριών από τα κελύφη. Βράζουμε τα κελύφη για μισή ώρα και μετά τα στραγγίζουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το κρέας των σαλιγκαριών, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγο κρασί και νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα υλικά.
Σιγοβράζουμε για μία ώρα και μετά αφήνουμε να κρυώσουν τα σαλιγκάρια στο ζωμό τους.
Παίρνουμε ένα ένα τα κελύφη και τα γεμίζουμε με τη σειρά με λίγο από το μείγμα βουτύρου, μετά το κρέας του σαλιγκαριού και τέλος ακόμα λίγο από το μείγμα βουτύρου.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε σε εξάδες όπως είναι ή να τα βάλουμε στο φούρνο με το στόμιο προς τα επάνω μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Επίσης, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη και να τα ζεστάνουμε και να τα σερβίρουμε όποτε θέλουμε.

 

Σαλιγκάρια με κουρκούτι
(1/2 κιλό σαλιγκάρια για 2 άτομα)

Αφού κάνουμε την παραπάνω πρετοιμασία βγάζουμε το κρέας των σαλιγκαριών από τα κελύφη.
Βουτάμε το κρέας των σαλιγκαριών σε αλεύρι, μετά σε χτυπημένα αυγά με αλάτι και πιπέρι και τέλος σε τριμμένη φρυγανιά, προσπαθώντας να κάνουμε "μπαλάκια". Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά για να δώσουμε περισσότερο όγκο.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τα "μπαλάκια" μαζί με λίγο σκόρδο, κρεμμύδι και μαϊντανό.
Όταν ροδοκοκκινίσουν από όλες τις μεριές τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με λίγο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το πολύ λάδι.
Τα σερβίρουμε με αλάτι, κρεμμύδι και λεμόνι.

 

Σαλιγκάρια σαγανάκι
(1/2 κιλό σαλιγκάρια για 2 άτομα)

Αφού κάνουμε την παραπάνω πρετοιμασία βγάζουμε το κρέας των σαλιγκαριών από τα κελύφη.
Σε ένα σκεύος σαγανάκι ρίχνουμε λίγο λάδι, 1 κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε.
Έπειτα προσθέτουμε 1 πιπεριά κέρατο, το κρέας σαλιγκαριών, 150 γρ. σάλτσα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
5 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε 150 γρ. φέτα και λίγο μαϊντανό.

 

Σαλάτα με κρέας σαλιγκαριού
(1/2 κιλό σαλιγκάρια για 4 άτομα)

Αφού κάνουμε την παραπάνω πρετοιμασία βγάζουμε το κρέας των σαλιγκαριών από τα κελύφη.
Ρίχνουμε το κρέας των σαλιγκαριών και ψιλοκομμένο καπνιστό μπέικον σε ένα τηγάνι και τα τηγανίζουμε για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε μαϊντανό, χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Στα πιάτα που θα σερβίρουμε τοποθετούμε φύλλα από σπανάκι, ρόκα και μαρούλι. Ρίχνουμε από πάνω το κρέας σαλιγκαριών και τα υπόλοιπα υλικά από το τηγάνι και προσθέτουμε ξύδι βαλσάμικο και λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί.

 

the farm

the snail

contact